Wat zegt wat jij eet over jouw gezondheid?

31 januari 2019
Wat zegt wat jij eet over jouw gezondheid?

Het is zondagavond, vijf voor half 9 en jij ploft lekker op de bank of in je sofa.  Hier had jij de hele dag al naar uitgekeken; ’s ochtends toen je aan het hardlopen was of ’s middags toen je bij je familie op de koffie was. En ja hoor, daar is ‘ie! André van Duin! De zoektocht naar de meest getalenteerde huisbakker van Nederland is officieel hervat.

Iets hartigs of iets zoets?

‘Recent onderzoek heeft uitgewezen dat Nederlanders zo’n 3 kilo eten en drinken per dag. 3 kilo (!), elke dag weer. Mannen houden meer van hartig en vrouwen houden meer van zoet,’ aldus André van Duin. En daarmee stippen we meteen de hamvraag aan: wat staat er bij jou op tafel tijdens Heel Holland Bakt? Iets hartigs of iets zoets? Of misschien wel van alles wat? In onderstaand lijstje vind jij vast en zeker iets terug, wat ook bij jou op tafel staat.

Een bakje chips, een kaasplankje, warme snacks, snoepgroente, olijfjes, Heks’nkaas, hummus, stokbrood of een lekker kopje koffie of thee, met een koekje erbij. Alles wat jij zoekt is verkrijgbaar bij de supermarkten in winkelcentrum Kronenburg. 

Even lekker genieten

Maar hoe ga je zo’n zondagavond nou perfect in? Het is natuurlijk de laatste avond van je weekend en jij weet dat er weer een week met keihard werken voor de deur staat. En juist daarom zorg je ervoor dat je nog even lekker gaat genieten. Want daar word je immers gelukkig van. Toch? 

Familiefeest

De een kijkt Heel Holland Bakt met haar man, de ander met haar man én kinderen en weer een ander schuift met zijn of haar gezin gezellig aan bij familie. Voor menigeen is het een waar familiefeest; hele roulatiesystemen zijn opgetuigd, zodat ook oom Kees aan de beurt komt om een taartje te bakken. Dit taartje wordt vervolgens vol enthousiasme geconsumeerd gedurende de uitzending van het populaire televisieprogramma van Omroep Max.

Het gevaar van snel en veel ongezond snacken ligt daarmee al gauw op de loer. Maar wat zegt het snacken nu werkelijk over jouw gezondheid?

Staat er bij jou vaak een kaasplankje op tafel?
Kaas bevat het proteïne caseïne. Dit kan ertoe leiden dat je rustiger wordt. Dat kan enigszins verslavend werken. Als je vaak trek in kaas hebt, dan kan het zijn dat je niet genoeg vetten binnenkrijgt. 

Ben jij een zoetekauw?
Tijdens een loodzware dag kan suiker soms uitkomst bieden: je krijgt er namelijk een poosje energie van. Maar in the end draagt het niet bij aan iets goeds voor je lichaam. Daarom kan je beter voor een appel of mandarijn kiezen; het effect is hetzelfde, maar de drang naar meer c.q. verslaving blijft achterwege. 

Hey chocolademonster
‘Ik heb het soms gewoon écht nodig.’ Kan deze uitspraak van jou zijn? Je zou zo maar eens gelijk kunnen hebben, want als jouw hormoonhuishouding van slag is; bijvoorbeeld wanneer je ongesteld bent, dan tracht je lichaam ijzer en magnesium toe te voegen. En je raadt het al; deze stofjes zitten in chocolade. Maar als je het doet, doe het dan goed; ga voor pure chocolade. Dat is in dit geval het beste voor je.

Eet jij zomaar een zak chips leeg?
Misschien drink je te weinig! Wanneer je vochtbalans niet in orde is moet dit worden aangevuld door mineralen. En die zitten in zout. Probeer dus eens van te voren een glas water te drinken. Als dat niet helpt, dan krijg je misschien te weinig mineralen binnen of bevind je je in een stressvolle periode.

Wat eet jij tijdens het kijken naar Heel Holland Bakt? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.